استرالیا تصمیم گرفته تا 800 نفر از پناهجویانی را که از راه دریا بطور غیرقانونی وارد استرالیا شده اند، به مالزی منتقل کند، اقدامی که با انتقاد شدید سازمانهای بین المللی از جلمه کمیساریای عالی سازمان ملل متحد روبرو شده است.
ناوی پیلای کمیسر حقوق بشر سازمان ملل می گوید توافق استرالیا با مالزی برای مبادله پناهجویان با پناهندگان، سیاستی نژادپرستانه و غیربشردوستانه است. بر اساس این توافقنامه، مالزی می پذیرد که استرالیا 800پناهجو را که غیرقانونی وارد شده اند، به مالزی منتقل کند. در عوض استرالیا به 4 هزار پناهنده ساکن مالزی اجازه اقامت می دهد.
بی بی سی، در این باره گفتو گویی با کریس بوئِن Chris Bowen وزیر امور مهاجرت استرالیا نموده و ابتدا از او دلیل این تصمیم را پرسیده است:
به دلایل مختلف این تصمیم گرفته شده است.استرالیا کشوری است مهربان. ما پذیرای پناهندهها هستیم اما ورود به این کشور با قایق برای اعلام پناهندگی راه مناسبی نیست. این سفر خطرناکی است. خیلی ها روی قایق یا کشتی های کوچک میمیرند و ما قصد داریم به همه این پیام را برسانیم که آمدن به استرالیا با قایق برای اعلام پناهندگی شیوه مناسبی نیست.
صرف نظر از اینکه این گونه پناهندهها از کجا به استرالیا می رسند، ما به پرونده های آنها رسیدگی نخواهیم کرد. این افراد به مالزی منتقل خواهند شد و پرونده های آنها در آنجا بررسی می شوند.
اگر این افراد به صورت غیر قانونی با کشتی یا قایق وارد استرالیا شوند به مالزی منتقل خواهند شد و هیچ تضمینی هم نیست که بعدا بتوانند در استرالیا زندگی کنند. ما با کشورهای دیگر هم وارد مذاکره شده ایم تا پناهندهها را به این کشور ها هم بفرستیم اما فعلا 800 نفر به مالزی اعزام می شوند. استرالیا همچنان به پذیرش پناهنده ها ادامه خواهد داد، اما به تقاضای کسانیکه با قایق به کشور ما بیایند در داخل استرالیا رسیدگی نخواهد شد.
اشاره کردید که 800 نفر پناهنده به مالزی برگردانده خواهد شد. اگر تعداد کسانیکه تقاضای پناهندگی کردهاند و یا از دریا رد شده اند خیلی بیشتر از این 800 نفر باشد، چه می شود؟
ما درحال مذاکره با دیگر کشورهای منطقه هستیم تا قراردادهای مشابهی را ترتیب دهیم، اما پیام مهم ما این است که اگر در صدد سفر به استرالیا با کشتیهای کوچک یا قایق هستید برای این کار هزینه زیادی خواهید داد. زندگیتان به خطر می افتد و نهایتا به نتیجه ای که می خواهید نخواهید رسید.
آیا این اقدامی که شما می کنید با قوانین بین المللی در زمینه پناهندگان مطابقت دارد؟
بله دارد. ما کنوانسیون بین المللی پناهندگان را امضا کرده ایم و پناهندگان را به کشوری که ممکن است خطری آنها را تهدید کند نمی فرستیم. ما آنها را به مالزی و یا کشورهای دیگر خواهیم فرستاد و قطعا افرادی که در کشور خود ممکن است مورد آزار و اذیت قرار گیرند به کشور خودشان فرستاده نخواهند شد. و بعد از آنکه به پرونده های آنها به دقت رسیدگی شد، افرادی که پناهنده واقعی نیستند به کشورشان باز پس فرستاده میشوند.
ولی ما می دانیم که مالزی کنوانسیون بین المللی پناهنده را امضا نکرده است.
همینطور است. ولی ما با مالزی به توافق رسیده ایم که افرادی که از استرالیا به مالزی فرستاده می شوند تا زمان رسیدگی قطعی به پرونده هایشان بتوانند در آنجا بمانند و به کشوری که از آنجا گریخته اند باز پس فرستاده نشوند. وقتی درخواست پناهندگیشان بررسی دقیق شد و (اگر) احیانا تقاضایشان رد شد در این صورت اقدامات لازم برای بازگرداندن به کشورشان انجام خواهد شد.
چرا پناهندگانی که با قایق به استرالیا می آیند تبدیل به موضوعی جنجالی شده است؟ تعداد آنها در مقایسه با پناهندگان سایر نقاط دنیا خیلی زیاد نیست. برای نمونه طی یکسال گذشته تنها شش هزار نفر به این صورت خود را به استرالیا رسانده اند.
بله این موضوع مهمی برای استرالیا است. ما یک کشور توسعه یافته هستیم. ما از پناهندهها و مهاجران استقبال می کنیم اما مردم استرالیا و همینطور دولت این کشور قویا معتقدند که از مرزهای ما باید محافظت شود. ما نمی توانیم شاهد ورود پناهندگان به کشور با شیوههای به شدت نا امن و بوسیله قایق باشیم. ما کمکهای انساندوستانه مان را افزایش داده ایم. تعداد پناهندگانی که ما می پذیریم به لحاظ نسبت جمعیتی از هر کشور دیگر دنیا بیشتر است.
عده ای می گویند که این یک نوع تبعیض علیه پناهندگانی است که آنها از ایران، افغانستان و کشورهای این منطقه به استرالیا می روند و دولت استرالیا در برابر پناهندگانی که مثلا از اروپای شرقی به این کشور می روند سخت گیری چندان نشان نمی دهد.
نه هیچ تبعیضی در کار نیست. ما از خاورمیانه پناهنده می پذیریم اما از طریق اردوگاه های پناهندگان در سوریه، اردن یا از پاکستان. و این کار را ادامه خواهیم داد، اما فقط کسانیکه از طریق کمیساریای سازمان ملل متحد اقدام کنند.